Стоматит у дітей

Стоматит у дітей і дорослих: як розпізнати і швидко вилікувати

Малюк вередує, не хоче їсти? Загляньте дитині в рот, і якщо ви виявите на слизовій або язиці виразки – це, можливо, стоматит. Навіть одна маленька плямочка змушує дитину плакати від болю, тому лікування слід починати негайно.

Стоматит: симптоми і причини

Стоматит стоїть на першому місці серед хвороб слизової оболонки рота. Це запалення, яке уражає слизову ротової порожнини та поверхню язика. «Хвороба брудних рук» – так часто називають стоматит, уважаючи його суто дитячою проблемою.

Малюки дійсно все пробують на смак і тягнуть предмети в рот, тому стоматит такий поширений у немовлят, проте хвороба в легкій формі зустрічається і в дорослих.

Такі різні виразки: ознаки стоматиту

Виразкові утворення на слизовій оболонці рота – головний симптом стоматиту. За кількістю і зовнішнім виглядом афт (виразок) можна визначити ступінь і тип хвороби. Батьки – перші, хто помічає симптоми стоматиту в дитини, тому їм потрібно знати, як проявляється ця хвороба.

Якщо на язиці та слизовій з'явилося кілька білястих цяток або прищиків – це стоматит у легкій формі. Зазвичай хвороба проходить сама, але може перейти в більш важку стадію.

При середній формі з'являється стоматит язика, численні виразки вкривають внутрішню поверхню губ, щік, уражають мигдалини. Вид афт змінюється: цятки стають жовтими з червоним краєм. У дорослих це єдиний симптом, а ось у дітей ще й температура підвищується до 37–37,5°С.

Далі хвороба переходить у важку стадію: виразки зливаються у великі плями, слизова набрякає, червоніє. Ознаки стоматиту в дітей у цій формі поглиблюються: температура підвищується до 39°С, дитина плаче від болю, не може їсти і розмовляти.

Стоматит у дитини: чому діти хворіють частіше від дорослих

Появу стоматиту пов'язують із проблемами в роботі імунної системи організму. У дітей до семи років імунітет ще недостатньо сформований, тому віруси і бактерії, які потрапляють у рот дитини, провокують запалення слизової.

Причому факторів ризику в дітей на порядок більше, ніж у дорослих: зуби, що ріжуться, реакція на нові продукти, звичка брати в рот брудні руки та іграшки. У підсумку діти хворіють стоматитом у десятки разів частіше, ніж дорослі.

Причини стоматиту:

Часто поява стоматиту провокується не одним, а відразу кількома факторами.

  • травми слизової оболонки: прикушування, порізи, подряпини;

  • опік гарячою їжею;

  • алергія на продукти, медикаменти, засоби гігієни;

  • пошкодження ясен, щік і язика зубними протезами, уламками зубів або пломбами;

  • зменшення кількості слини;

  • супутні хвороби: карієс, герпес, цукровий діабет, ГРВІ.

Стоматит у дорослих і дітей: різновиди хвороби

Лікування стоматиту в дітей або дорослих не можна розпочинати, не визначивши тип хвороби. Це пов'язано з тим, що, наприклад, запалення, яке викликане бактеріями, марно лікувати противірусними препаратами, а позбутися алергічного стоматиту можна при усуненні причини такої реакції організму.

Кандидозний стоматит

Такий стоматит ще називають молочницею ротової порожнини, викликається він грибком Candida albicans. Частіше хворіють діти у віці до трьох років.

Визначити захворювання можна за білими точками в роті, які зливаються у плями із сирнистим нальотом. Якщо зняти наліт, відкриється набрякла червона слизова.

Афтозний стоматит

Жовтувато-сірі виразки з червоним обідком на слизовій оболонці ротової порожнини. 

Афтозний стоматит у дітей – самостійне захворювання, у дорослих частіше виникає як ускладнення супутніх хвороб або алергічна реакція.

Везикулярний стоматит

Збудник – Vesiculovirus. Хвороба дуже заразна, передається контактним шляхом через посуд, одяг, засоби гігієни.

Переносники – домашні тварини, комарі. У роті хворого утворюються везикули – пухирці, які заповнені рідиною і викликають біль при ковтанні.

Супутні симптоми – ломота в тілі, підвищена температура, нежить, через що хворобу часто приймають за застуду.

Бактеріальний стоматит

Запалення викликається бактеріями різних видів. Заразитися можна в будь-якому віці, навіть з перших днів життя. Так, стоматит у новонародженого з'являється внаслідок передачі інфекції від хворої матері при проходженні дитини родовими шляхами.

При бактеріальній формі запалення слизова стає темно-червоною, виразки зливаються у плями, на губах формуються скоринки жовтуватого кольору. З'являється неприємний запах у роті, температура підвищується до 38°С.

Герпетичне запалення слизової

Викликається вірусом герпесу. Найчастіше герпетичний стоматит у дітей виникає у віці до чотирьох років.

Симптоми – болючі пухирці на піднебінні та щелепах, набряк слизової, запалення лімфовузлів, підвищення температури тіла.

Стоматит: лікування за правилами

Ігнорувати стоматит – усе одно що грати в російську рулетку: хвороба може пройти сама собою або ж перейти у хронічну форму з постійними рецидивами, поширитися на здорові тканини. Крім того, недуга завдає масу болючих відчуттів.

Тому при появі перших симптомів запалення радимо відразу ж звертатися за консультацією до клініки, адже тільки лікар може визначити тип стоматиту і підібрати відповідне лікування.

Що робить лікар:

Первинний огляд проводять сімейний лікар або педіатр, за необхідності залучаються стоматолог, гастроентеролог, ендокринолог.

  • проводить огляд ротової порожнини хворого;
  • призначає додаткове обстеження: аналізи крові, сечі, калу, мазки зі слизової на бакпосів; за необхідності проводиться алергічна діагностика, вивчається стан імунітету;
  • визначає різновид стоматиту;
  • складає план лікування, призначає лікарські препарати.

Як лікувати стоматит у дітей

Стоматит – болюча проблема, тому паралельно з лікуванням недуги лікар призначає анестетики. Для дітей у віці до шести років застосовують мазі (наприклад, зубний гель «Калгель», «Стоматидин») або сиропи («Нурофен», «Ібупрофен»). Школярам призначають знеболювальні в таблетках.

Немовлят часто поять водою або неміцним чаєм з ромашки. Перед годуванням ротову порожнину малюка обробляють гелем-анестетиком.

стоматит лікування

Лікування стоматиту залежить від типу запалення:

  • кандидозний стоматит лікують за допомогою антигрибкових мазей, дітям із шести років призначають протигрибкові засоби в таблетках, полоскання розчином харчової соди;
  • вірусна форма лікується тільки противірусними препаратами;
  • при бактеріальному стоматиті призначають антибіотики, курс лікування – до 10 днів, також допомагають антибактеріальні мазі;
  • герпетичний стоматит лікують противірусними засобами в таблетках або у вигляді крему, виразки обробляють оксоліновою маззю;
  • афтозний стоматит добре лікується спреями на основі прополісу (якщо в дитини немає алергії), антисептичними мазями і розчинами.

Якщо ліки від стоматиту підібрано правильно, полегшення настає вже протягом перших двох днів, а повністю хвороба проходить через 1–2 тижні.

Приходьте в стоматологічну клініку 32 Dent - ми подбаємо про ваші зуби та ясна. Ми виконуємо всі види лікування: пломбування каналів та зубів, реставрацію зубів, встановимо коронку на зуб, а також проведемо лікування молочних зубів у ваших діток.