Що таке імплантація зубів

Що таке імплантація зубів

Сенсація у стоматології: японці заявили, що виростили справжній зуб на місці втраченого! Група вчених з університету природничих наук (Токіо) провела вдалий експеримент на гризунах.

Зародок зуба виростили зі стовбурових клітин і пересадили миші замість вилученого різця. Через місяць «проклюнувся» новий зуб, а ще через 1,5 місяця цей різець став подібним до другого різця.

Правда, людські зуби вчені поки що не змогли виростити, але «зуб дають», що зроблять це в найближчі три роки. Нині ж заповнити втрату рідного зуба допомагає імплантація. На популярні запитання відповідають представники стоматології 32 Dent.

 

Як відбувається імплантація нового зуба

Імплантація – це процедура встановлення в щелепу спеціального штифта. Імплантат – це конструкція, що замінює зубний корінь. Штифт зроблено зі спеціального сплаву, частіше з титану. Цей матеріал міцний, а головне – ідеально «вживається» з кістковою тканиною і слизовою, тому приживлення відбувається в 98% випадків.

Після імплантації штучного кореня на імплантат установлюється проміжна ланка – абатмент. Увінчує конструкцію зубна коронка.

зубний імплант

У результаті новий зуб за міцністю та естетикою не поступається «рідним», тільки карієсом не хворіє. Перефразуємо відомий вислів Б. Шоу: «Імпланти володіють усіма перевагами зубів, за винятком їх недоліків».

Скільки часу йде на імплантацію

Процедура встановлення імпланта триває від 15 хвилин. А на всі етапи потрібно від 15 днів до півроку. Тривалість визначають медичні показання та обраний спосіб імплантації.

Одноетапне встановлення

Одноетапне встановлення

Інша назва – миттєва імплантація. Імплантація імплантату відбувається відразу після видалення проблемного зуба. Метод дозволяє одночасно вбити двох зайців: позбутися хворого зуба і без додаткової операції поставити штучний.

Експрес-метод застосовується в трьох видах:

  • Після встановлення штифта ясна зашиваються, і подальші процедури проводяться тільки після повного загоєння.
  • Лікар установлює імплант разом із формувачем ясен, який зберігає природний контур слизової.
  • На штучному корені відразу фіксується тимчасова коронка. Якщо приживлення пройшло благополучно, пізніше встановлюється постійна коронка. Цей вид імплантації радує тим, що естетика посмішки відновлюється за один раз.
Двоетапна імплантація

Двоетапна імплантація

Перевірений і найбільш поширений варіант. Використовується за часткової або повної адентії, при заміні фронтальних або жувальних зубів.

Метод включає в себе:

  • Хірургічний етап – установлення імплантату.
  • Ортопедичний етап – фіксація абатмента і коронки.